fort-langley

Fort Langley

Kot punca sem požirala indijanarice. Knjige Karla Maya in njegov Winetou so me očarali. Medtem ko so moje vrstnice sanjarile o princu na belem konju, sem si jaz želela le konja ?. Nato sem odkrila še stripe in njihove junake. Doc Holiday, ki je po 3 tedenskem jahanju po pustinji prijezdil v mesto s snežno belo srajco ter brez kapljice znoja na sebi, pa Zagor in Čiko, pa Veliki Blek Stena, pa…. To so bili junaki iz Divjega Zahoda in jaz sem si pogosto predstavljala, kako jaham po svobodnih prerijah in obračam pištolo kot za šalo ?. Kot »Ana četiri pištolja«, legendarna stripovska revolverašica. V teh stripih so bili omenjeni tudi Forti, ograjeni s palisadami, ki so jih napadali Indijanci ali razbojniki in sovražne vojske.

Ko nama je tabla pokazala, da je do Fort Langleya le par ur vožnje, sva se seveda napotila tja. Želela sem v živo videti kraje, o katerih sem nekoč sanjarila in brala.

Fort Langley je bil cca 150 let nazaj postavljen kot prva trgovinska postaja ter utrdba ob reki Fraser v British Columbiji in se ga zato še vedno drži ime »rojstno mesto« BC.

Od samega začetka so ga spremljale same težave. Bolezni, napadi… Danes je Fort Langley skoraj popoln posnetek te stare utrdbe za palisadami. To je utrdba-muzej.

Za ugodno vstopnino sva si ogledala to postojanko. Enaka kot nekoč. Enako, identično pohištvo ali večinoma celo isto. Kovač je z mehom razpihal ogenj in  mi skoval železni kavelj, nosilec za rože. Ko sva hodila od zgradbe do zgradbe – kot da bi se ustavil čas. Lahko sem zaduhala vonj, ki se je skril v špranje med deskami. Začutila, kako je živela družina, ženska v tem trdem in prav nič razvajajočem času. Pravzaprav sem začutila globoko spoštovanje do teh trdoživih ljudi.

Na žalost so Indijanci prepozno spoznali, kaj pomeni prihod belcev v te kraje. Sami so se večinoma preživljali z lovom in ribolovom in niso potrebovali trgovine. Je pa pritegnila v te kraje mnoge ljudi, takšne in drugačne. Ta postojanka je bila last trgovskega podjetja Hudson’s Bay, ki še vedno obstaja in je še vedno eno izmed vodilnih trgovinskih imen, čeprav nima več lastništva nad Fort Langleyem. Sedaj je to nacionalni zgodovinski park odprt za turiste, kjer si lahko na video posnetku pogledaš njegov nastanek in zgodovino ter se sprehodiš skozi prostore.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.