merritt

Kavbojsko mesto Merritt

Prav počasi voziva po tej široki glavni cesti skozi mesto. Nikjer nikogar, prazna cesta, veter vrtinči prah… Opazujem veliki leseni Coldwater Hotel, Guns Store in vse ostale zgradbe… Lesene, verjetno prav nič drugačne kot takrat, ko so bile zgrajene. V ušesih kar slišim tisto znano melodijo iz filma The good the bad and the ugly.

merritt-2Morda je le nekaj malega razlik: cesta ni blatna, temveč asfaltirana in križišče je semaforizirano, ob cestah so drogovi električne napeljave in pred saloonom niso privezani konji, ampak so parkirani džipi. Ko veter po cesti zavrtinči otep slame (bog ve od kod je prišla), moj korak kar malo po kavbojsko potegne. Le še pas mi manjka in kakšen colt.

Vstopiva v saloon. Vrata so prav takšna, kot sem jih videla v kakšnem filmu. Prostoren prostor, v kotu klavir… in vendar se takoj prestavim v sedanji čas. V eni sobi, na približno 50-tih kvadratih, je razstavljenih točno 10 velikih televizorjev. Čisto sodobnih plazemskih. In na vseh vrtijo Bingo. Tukaj so očitno nori na Bingo. Verjetno je to edina, ali vsaj ena izmed stalnih, sicer redkih zabav.

Deklica, ki nama streže, je iz okoliškega ranča in je kljub prijaznosti videti precej naveličana vsega. Pravi, da je težko najti zaposlitev in da je dela vse manj in manj. Mladi odhajajo, mnogi v Kamloops ali v Kelowno, saj je Merritt prav na razpotju med tema dvema nekoliko večjima krajema. Pravzaprav se v Merrittu odločiš, kam želiš; na severovzhod v Kamloops ali bolj proti jugu v Kelowno. Še vedno pa je Vancouver najbolj zaželjena destinacija mladih.

V Merrittu se čas res prav počasi vrti, ulice so večinoma prazne, tu in tam pripelje po cesti kakšen džip. Tudi trgovine so čez opoldanski čas zaprte. Kavboji pridejo v mesto šele zvečer ali konec vikenda. Puško ali colt lahko tukaj kupiš kot pri nas mobitel. Sicer se zahteva pisno dovoljenje, vendar nikogar prav posebno ne zanima, papirja še pogledajo ne.

Če bi se še nekajkrat sprehodila po tej prazni, od vetra počiščeni ulici, bi verjetno kmalu začela hoditi nekoliko na O. Pač po kavbojsko. In s kavbojskim klobukom na glavi sem se res že počutila tako kot »Ana četiri pištolja«.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.